Skin Allergy!

Awal2 tahun dah diberi ujian dari allah.. senyum dan bersabar je la..
My little boy baru-baru ni kene skin allergy kat seluruh badan. Kesian irine tengok. Garu sana..garu sini. Mula2 tu irine ingatkan kene gigit nyamuk..tp makin melarat plak!  fikir jugak ape punca dia..tetiba teringat masa last balik kampung hari tu ariel mmg suka main kat luar..main bola, main basikal and entah mane2 je dia pegi ikut cousin dia.. ialah anak2 memang enjoy! kat kampungkan xde pagar..so mmg boleh lepas je. So i think..inilah hasilnya!!..
Anak irine sorg ni mmg sensitive sket kulit dia.. dari baby lg selalu kene ruam kat badan dan muka. tp bila besar ni kurangla sikit. Hari rabu tu ariel start ngadu kepala dia sakit.. bila tengok kat kepala dia ade kudis yang bernanah..Ya Allah! terus panic umi dan babah. x sangka plak bintat2 tu ade jugak kat kepala dia!
 Kudis kat kulit kepala.

 kudis kat tangan

 kat kaki
 Lepas kitorg bersihkan nanah tu dan sapu je la cream yg biasa kitorg guna untuk gatal2..sementara tunggu esok pagi baru pegi klinik. Kurang la sikit kesakitan ariel.. Alahai anak umi sayang..!
Esoknya tu irine bawa pegi checkup kat Klinik Pakar Kulit Chan kat Bandar Puteri, Puchong. Rasa mcm nk bawak gi klinik biasa tp bila fikir kulit ariel allergy teruk better check kat specialist.. mana tau ubat dia lebih effective. 
After checkup, doctor inform yg kulit ariel dah kene virus infection. Sbb tu sampai kuar nanah. emm..patutla..walaupun tgh sakit2 tu,.. ariel tetap tak duduk diam kat situ.. still active yg amat! hyper giteww..huhu..ooh! anakku! depan doc pun awak lompat2 lagi..nk buat style dance ” superstar” katanye..heheh..pengaruh TV betul!
Tiba giliran ambil ubat..nurse tu bg mcm2 jenis ubat. First time lah gi klinik yg bg ubat banyak mcm ni..hmm..xpelah nama pun klinik pakar..so maybe diorg ade special medicine for ariel’s problem.
1. 2 jenis cream sapu
2. 3 botol ubat minum ( including antibiotic)
3. Cream Bath for dry and ichi skin
4. Lotion for dry and ichi skin.
Doc advice utk guna cream bath yg dia bg tu. Kalau boleh jangan pakai sabun lain..sbb sabun lain akan menyebabkan kulit ariel bertambah kering n mudah dijangkiti kuman klu ade luka / kene gigit nyamuk. Org lain maybe  boleh but not for ariel! xpe umi redha je la..hope ariel cepat baik. Nasib baik doc cakap sakit ariel tu x berjangkit..risau plak kot2 terjangkit kat kawan2 skolah dia nanti.
Time nk bayar tu.. Terkejuttt akakkkk! amik kau!..
Total bil RM510.00 !!!.
 
Terdiam kejap..:O.. 
memandangkan ubat2 yg begitu banyak doc ni bagi + consultation fees at specialist clinic….sbb tu charge mahal.
 mula2 bajet dalam RM250 gitu.. tp tak sangka semahal ini! 
Baru tau..Ubat-ubatan skrg especially pasal kulit ..memang mahal!
  bayar je la nk wat camane kan..Huhu
Alhamdulilah..lepas few days makan ubat and sapu cream tu..bintat2 yang bernanah td tu dah semakin kering. Mandi pun pakai cream bath as per doc’s advice and sapu lotion lepas mandi.. rasa macam ariel masih baby2 lagi je..heheh
So far irine rasa Klinik Pakar Kulit Chua ni bagus lah.. sape2 yang ade masalah kulit tu boleh try refer kat situ. Mahal sikit tapi puas hati!
Bila dah kene kuar medical cost yg banyak macam ni..kalau ikutkan terasa jugakkan.. tp irine redha and syukur sebab i have additional income to backup where it can be used during unpredictable situation like this.
Thanks to premium beautiful online business. Tq to Adibah Karimah for this golden opportunity. Alhamdulilah i’m capable to provide the best for my family. 
With high cost of living nowdays..we cannot rely on our fixed income alone. I sacrificed my extra time to earn extra money from this business and it is really worth!  
Apa yg terjadi ni betul2 bagi semangat kat irine untuk terus berusaha bersungguh2 buat business untuk upgrade my life and for our future savings. 
Pengorbanan yang kita buat hari ini
 adalah untuk kesenangan di hari esok. 
Lots of love,
z a h i r i n e 
012-2700873
________________
  Green Leaders Group

3 Replies to “Skin Allergy!”

  1. Sis, lepas guna ubat di klinik Dr. Chua tu…eczema anak baik terus @ on off on off..?
    sebab anak sulong saya pun mengalami eczema yg consider hard core…sebab most of outside food dia x boleh makan…klu makan for sure eczema akan naik (yg jenis berair n nanah dari bawah kulit)..kami dah try macam2…still x jumpa yg serasi (means yg betul2 boleh baikkan/kurangkan eczema dia)….kesian asyik nak bagi makanan mcm org pantang je…dah 5thn dh die tanggung sakit ni…plz advice…

  2. assalamualaikum, t.kasih komen di page saya. Lepas guna ubat di klinik tu berkesan kejap je. anak sy eczema konik juga.. yg kat kepala tu dah baiklah..tp kat leher susah sikit nak baik. Oleh kerana tak harga ubat kat situ terlalu mahal.. saya cuba alternatif lain. Saya cuba sabun marine essence semasa mandikan anak saya..lepas sekotak alhamdulilah eczema pulih. memang surprise lah! kalau tak tiap tiap hari saya kene sapu cream gatal kat leher dia.. kesian.. sekarang alhamdulilah..lega sangat. sampai sekarang kami sekeluarga guna sabun marine essence.

    Boleh bgtau nama dan no telefon tak? atau boleh pm saya @ 012-2700873.

  3. Assalamualaikum sis, boleh tanya apa cream yang dr bg? sy da pergi beberapa dermatologist and bayaran lebih kurang sama mcm sis tp xbaik2 jugk. cream cuma mengurangkan tp akan datang balik. Klu sis boleh share apa jenis cream boleh dibeli di farmasi would very much appreciates. Thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *