5 Sebab Untuk Hidup Sihat

 
Semua orang mahukan kehidupan yang sihat. Tapi ramai orang yang gagal untuk hidup sihat. Mengapa ini terjadi? Salah satu punca perkara ini terjadi adalah disebabkan kurangnya kesedaran di kalangan kita semua.
Terlalu banyak sebenarnya sebab dan alasan untuk hidup sihat. Dan setiap sebab dan alasan itu adalah bergantung di antara satu sama lain dan tak boleh dipisahkan sedikit pun.
Sebab ke – 5: Mengurangkan tekanan
Hidup yang sihat dan aktif dapat mengurangkan tekanan dan membantu menangani sebarang masalah dengan lebih baik. Tekanan boleh disebabkan oleh banyak faktor, antaranya: kerja di pejabat, makanan, keluarga, rakan-rakan, masalah kewangan, tidak cukup tidur, anak-anak, ibubapa, dan banyak lagi faktor lain. Kehidupan yang sihat adalah salah satu jalan terbaik dalam membantu menangani masalah seharian. Sebagai contoh, selepas bersenam, badan anda akan mengeluarkan endorfin yang akan membuatkan anda berasa lega, gembira dan berpuas hati. Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari, ia pasti dapat mengubah hidup anda untuk selama-lamanya. Apabila anda menjalani kehidupan yang sihat, anda akan dapat menjadi seorang yang efisyen dan fokus dalam apa jua perkara yang anda lakukan. Jika anda katakan yang anda tidak mempunyai masa untuk bersenam, apa yang anda telah katakan sebenarnaya mempunyai maksud yang anda lebih rela tertekan dari melakukan senaman.
Sebab ke – 4: Membakar lemak
Kehidupan yang sehat akan membebaskan anda dari diet yang ekstrim atau ‘crash diet’. Lupakan tentang ‘crash diet’. Sebaliknya, buat sedikit perubahan pada corak pengambilan makanan seharian anda dengan niat yang anda ingin mengubah corak pemakanan anda untuk selama-lamanya. Tapi, anda perlu realistik! Makan makan yang seimbang dan sesekali anda boleh makan kegemaran anda. Semuanya bergantung kepada bagaimana anda mengawal diri dan berdisiplin. Kalau anda sedar akan kepentingan hidup sihat, anda boleh makan apa sahaja yang anda mahukan? Mengapa? Kerana hidup sihat merangkumi senaman yang mana akan membakar banyak kalori yang anda ambil semasa anda makan! 😉
Sebab ke – 3: Penambah tenaga
Amalan hidup sihat meningkatkan jumlah maksimum oksigen yang boleh digunakan oleh otot-otot sebanyak hampir 50%! Ini bermaksud bahawa lebih banyak tenaga dan kurang pergantungan terhadap caffein, sekiranya anda seorang heavy coffee drinker. Ini juga bermaksud yang anda perlu minum lebih banyak air yang sangat baik untuk semua sistem badan dan boleh meningkatkan daya ingatan anda.
Sebab ke – 2: Meningkatkan keyakinan diri
Malu kerana badan yang berisi dan gempal? Mulakan bersenam dan anda akan perasan yang badan dan minda anda akan bekerja bersama-sama. Walaupun anda melakukan senaman selama 5 minit setiap hari, pasti anda akan merasa sedikit yakin dalam setiap perkara yang anda buat. Anda juga akan perasan yang perasaan anda yang rendah diri akan diganti oleh satu perasaan yakin diri yang baru! Pada masa itu anda akan tahu yang keyakinan tinggi boleh memberi perubahan yang besar dalam setiap perkara yang anda lakukan.
Sebab pertama: ANDA!
ANDA adalah sebab yang paling penting untuk menjalani kehidupan yang sihat. Jika anda sayangkan diri sendiri (akan mesti sayang diri sendiri!), kehidupan yang sihat adalah jalan yang terbaik untuk menunjukkan sayang anda itu. Ia membuktikan yang badan dan minda anda yang anda boleh melakukannya. Cuba anda tanya rakan-rakan anda yang sudah memulakan cara hidup yang sihat, adakah mereka berasa menyesal? Saya pasti tiada sesiapa yang menyesal! Mungkin anda akan terasa susah pada permulaannya, tetapi selepas 3 hari, anda akan dapat mula membina rasa bersemangat untuk meneruskan apa yang anda telah mulakan dan anda pasti akan rasa teruja untuk melihat hasilnya kepada seluruh hidup anda. Perspektif diri anda juga akan berubah dan anda akan dapat melihat sesuatu itu sebagai peluang yang ada, bukannya sebagai suatu halangan untuk anda melakukan sesuatu. Kehidupan yang sihat pasti akan sentiasa meningkatkan kualiti kehidupan anda!
sumber : kevinzahri.com

Women's Best Friend :-)

Premium Beautiful
Wanita dan pakaian dalam tak dapat dipisahkan. Ibarat mcm 2nd skin wanita gitu..:).. 
Apa kata dah alang2 kita pakai  bra and panties ..
kita tukar kepada pakaian dalam yg boleh protect diri kita dr pelbagai penyakit. 
Premium Beautiful Corset  (pb) fokus 70% utk kesihatan dan 30% untuk kecantikan..
See..kita dapat benefits “2 in 1”.:-)  .
 It’s a superbrand product  with Life time warranty and material pb ni sgt2 selesa dipakai..
I dah mula bertukar pakaian dalam biasa kpd premium beautiful corset sejak setahun yg lalu..
 Hasilnya mmg memuaskan hati..:D..
Alhamdulilah..rasa Happy sgt2.
Tak rugi kita hargai diri kita dengan memiliki 1 set premium beautiful corset 
sebagai tanda kita sayangkan diri kita.. 
Prevention is better than cure!
I love to share my experience wearing pb…if berminat nk dpt free trial and consultation,
Call me at : 
zahirine (irine) : 012-2700873
emel :zahirine@gmail.com

Looking For The Sunshine

Each day i live..

i want to be ..a day to give the best of me..
i’m only one, but not alone..
my finest day is yet unknown..
I want one moment in time..when i more than i thought i could be..
when all of my dreams are heart beat away

and the answers are all up to me.
.
 For things to change..i must change first!!!!!



Challenge is an opportunity to improve myself..
I’ve decided to take this opportunity…no turning back!..

the lane is ready for me..

time is running out..

wish me luck!

My very FIRST entry

Assalamualaikum..w.b.t.
Hi.everyone. I wish all of u always in a pink of health..
Today.. is my very first step entering to blogger world…
i am glad to share the entire journey of my life..my dreams and determination ..when i’m more than i thought i could be.. 
Love..Irine Rahman